Preskoči na glavni sadržaj

Ko ne upiše dijete u školu kazna i do 5.000 KM!



Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom

Ukoliko roditelj bez opravdanog razloga ne upiše dijete u prvi razred osnovne škole, platit će novčanu kaznu u iznosu od 100 do 5.000 maraka ovisno o tome u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi. Iznosi kazni se razlikuju od kantona do kantona, a najviše su u Zapadnohercegovačkom, gdje će se sa 100 do 5.000 KM kazniti roditelj, odnosno skrbnik, koji bez opravdanog razloga ne upiše dijete u školu. 
 Odmah reagiraju
Kazne su visoke i na području Tuzlanskog kantona. Ta oblast je u opisu rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a neodgovorni roditelji mogu biti kažnjeni u rasponu od 200 do 1.000 KM.
- Prethodnih godina zbog nemogućnosti utvrđivanja matičnih brojeva djece nisu izricane novčana kazne – rečeno nam je u Ministarstvu obrazovanja i nauke.
U Sarajevskom kantonu kazna za neupisivanje djeteta u osnovnu školu je 500 KM.
- Međutim, to se do sada nikada nije desilo. Onima koji zakasne, pošaljemo službene obavijesti i oni nakon toga odmah reagiraju - kazala je za „Dnevni avaz“ Nihada Čolić, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i kulturu KS
Čolić: Šalju službenu obavijest
Dodaje da, ukoliko dijete nije zrelo za školu, na zahtjev roditelja ili školske komisije, može biti vraćeno da se upiše naredne godine.
Za neupisivanje djeteta u prvi razred osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu kazne se kreću od 100 do 500 KM, potvrđeno nam je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.
Opravdani razlozi
- Do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, ali je bilo slučajeva da dijete napusti školovanje. U posljednjoj godini zabilježeno je takvih pet primjera. Uglavnom su to djeca romske populacije, mada ima i drugih. Dijete ne dolazi na nastavu i to dođe do suda, gdje sudije odrede kaznu na osnovu procjene materijalnog stanja porodice. Kada dođe ta kazna, roditelj mora vratiti dijete u školu - kaže Mensur Sinanović, resorni ministar.

U BPK su zabilježeni slučajevi da školske komisije iz opravdanih razloga dozvole odgodu upisa, ali ne i slučajevi nemarnosti roditelja, za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 500 KM. Ista tolika kazna je i Unsko-sanskom kantonu.
Jedino u HNK nema kazne
Prema postojećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Hercegovačko-neretvanskog kantona, nisu predviđene nikakve novčane sankcije za roditelje koji ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole, rečeno nam je u resornom ministarstvu. Tako je HNK, vjerovatno, jedini u Federaciji koji za takve slučajeve nema predviđene kazne. Istovremeno, propisana je novčana kazna za odgovornu osobu koja propusti predati prekršajnu prijavu protiv roditelja ili skrbnika koji u roku ne upiše dijete u školu.
U Ministarstvu nemaju informacija o tome ima li zabilježenih slučajeva da roditelji nisu upisali svoje dijete, kazavši nam da je to pitanje za osnivače škola, odnosno gradove i općine.
U RS od 100 do 500 KM
Ukoliko roditelj ne upiše dijete u osnovnu školu, kazne u RS iznose od 100 do 500 KM.
U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da ne postoje podaci o roditeljima koji su kažnjeni zbog toga što nisu upisali djecu u osnovnu školu. Kažnjavanje takvih roditelja, kazali su za "Avaz" u resornom ministarstvu, u nadležnosti je osnovnih škola, lokalnih zajednica i centara za socijalni rad.
Izvor: Avaz.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pitali smo vas kako zovete “ono za muhe”, dali ste nam 129 odgovora!

Bili ste više nego kreativni u svojim odgovorima i na kraju smo dobili cijeli mali riječnik naziva za ono što ubija muhe. Ovo su vaši odgovori: muvara, muvokolj, mušarica, pecarica, mlatilica za muve, pecaljka, muvotepalo, tapkalica, muvopič, peca, muvobran, pičilica, muhotepaljka, tupkalo, šljipkalo, muhalo, tabalica, muhobojka, peckalica, tepalo, šljepkavac, ruski sprej za muve, laparača, mušopec, muhohvat, ono za muve, muharem, muhoprc, muvotep, tepomuvac, muvarica, muvozez, tepaljka, muhoklep, muvopizdilica, palica za muve, muvoubilica, ono što ima onu mrežu što ubija muve, šljapača, smrtko, prakač, muvotres, muvokill, muvosmrt, muhospljos, muvotepač, muhospičilica, muhotepalica, muvač, muholovka, packalica, muvošljep, ubijalica, šickalo, tepač, metlica za muve, muholovac, istrebljivač, tucimušica, muhošpljeskalica, ubicomuv, ubijaljka, muvalica, muvomlat, muvoriknjalo, muvosmrtilo, muvofrk, klepača, tapkalo, lupkalica, batina za muve, packa za muve, muhomat, muvarnik,

Ana se zanela dok se presvlačila, izletele joj gole grudi (VIDEO)

Svaku priliku Ana koristi da pokaže svoje obline, i dok se presvlačila “slučajno” su joj izletele gole grudi. Ana je opušteno stala pravo isped kameru dok se presvlačila, ali nije uspela da umiri svoje pogolemo poprsje, i sevnulo je malo više nego što treba. Međutim, ona se nimalo nije potresla zbog toga, i gledaoci su imali šta da vide. Ana namešta grudi:

VIC – Se*sali se Mujo i Fata i fata nikako da stenje…

Se*sali se Mujo i Fata i fata nikako da stenje. Odlucio mujo otici kod doktora i kaze mu za problem, i kad je doktor cuo kaze mu da treba uzeti crnca da ih hladi dok se se*saju. sljedecu noc oni se ponovno se*saju, crnac hladi a fata opet ne stenje, i kaze mujo crncu da ne zna ladit i da se zamine i da mu on pokaze kako se hladi. I tako crnac seksa fatu a mujo ih hladi, fata stenje i kaze mujo crncu vidis kako se hladi.